dzisiaj na troszkę odsunę na bok dietetyczne jedzenie, aczkolwiek bez przesady.
Chcę Wam przestawić pyszny przepis na Kringel Estoński, na bazie ciasta drożdżowego, które jak wiemy jest jednym z tych mniej kalorycznych !
Zdjęcia tych bułeczek zmusiły mnie do wypróbowania przepisu.
Z czystym sumieniem polecam wypróbować go jak najszybciej !
Przepis lekko zmodyfikowany lecz na podstawie - kuchniapelnasmakow
Zapraszam do kuchni !
Składniki (na dwa krążki ):
- 120 ml ciepłego mleka
- 15 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- jajko
- 300 g mąki
- 30 g masła
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
Przygotowanie:
- Masło stopić i odstawić do ostygnięcia
- Drożdże wraz z cukrem i ciepłym mlekiem wymieszać i odstawić na 15 minut
- Wymieszać masło z drożdżami i jajkiem
- Przesianą mąkę dodać do zaczynu z drożdży i wygniatać około 15 minut. Im dłużej tym lepiej.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość - ja je ustawiam pod grzejnikiem)
- NADZIENIE - połączyć masło z cukrem i cynamonem oraz przyprawą korzenną. Smak nadzienia musi być wyrazisty, by przebił się przez ciasto.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placki o grubości 0,5 cm. Posmarować go grubo nadzieniem i zwinąć w rulon.
- Metodę zwijania ciasta w specyficzny, kuszący kształt przedstawiam na poniższych rysunkach, bo opisywanie może wydać się i tak mało zrozumiane :)
- Oba krążki umieścić na blaszce posmarowanej masłem. Wierzch ciasta posmarować resztką nadzienia, lub jajkiem i posypać cukrem. Można również zrobić lukier, mieszając drzem np. pomarańczowy z odrobiną wody.
- Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 °C przez 25 minut.
Zdjęcie ściągnięte od justlovecookin
Jak zawsze życzę i jestem pewna że będzie smacznego !
Pozdrawiam !
bardzo fajny przepis :) być może kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńObecnie interwały mam w planach :) Bardzo chciałam w minionym tygodniu zrobić sobie taki trening, ale niestety nie udało mi się ze względu na oblodzone drogi... Jak tylko zrobię taki trening, napiszę o tym :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, kiedyś spróbuję zrobić taki :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się naprawdę genialnie :) od razu skojarzył mi się z moimi ukochanymi ciastkami francuskimi .. hmm chyba muszę obejść się smakiem :P
OdpowiedzUsuńProszę o kontakt, chciałbym zaproponować współpracę. marketing@female.pl
OdpowiedzUsuńzbierałam sie i zbieralam i w koncu je zrobilam! Wyszly super, ale trzymalam je 15 minut w piekarniku bo zaczely sie przypalac na 175 stopniach. ty 25 min trzymalas?
OdpowiedzUsuńWiesz, piekarnik piekarnikowi nie równy. Ja faktycznie trzymałam koło 25 minut :) następnym razem będziesz wiedziała że u Ciebie wystarczy 15 minut. Cieszę się że smakuje !
Usuńsmakuje mega <3 dzięki za przepis!
Usuńa tak wogole to myslalas o udziale w mojanowafigura.pl/blogerki? Tak mi do ciebie pasuje ta akcja :)
Mega ! :D Czadowe to jest :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
ale pychotka!! :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe to mój ulubiony typ ciasta, świetnie to wygląda, muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten zapach rozchodzący się po całym domu... <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, dopiero zaczynam ;D
http://lekka-codziennosc.blogspot.com
Ależ to pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://siostraelwa.blogspot.com/
Ale smacznie wygląda!:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://orlakshop.blogspot.com/