sobota, 19 stycznia 2013

Sobotni (smaczny) eksperyment

Witajcie !
Z racji ostatniej miłej przesyłki, mam dość pokaźny zapas herbat. Postanowiłam skorzystać z niego w inny sposób, niż zazwyczaj. Zrobiłam z herbaty - obiad !

Wpadł mi do głowy pomysł, by zamarynować kurczaka w naparze z herbaty. Szperając później w sieci, dowiedziałam się, że nie był to jednak tylko mój pomysł. Tak czy tak, postanowiłam poeksperymentować i sprawdzić czy spodoba się to moim kubkom smakowym :)

Zapraszam do kuchni :)


Dodatkowo oprócz składników widocznych na zdjęciu potrzebujemy :
  • cytryny
  • 200 ml wrzątku
  • naczynie żaroodporne
  • folie aluminiową
Zabieramy się do dzieła :
  1. Pierś z kurczaka po obróbce brudnej kroimy w kostki i wrzucamy do miski
  2. We wrzątku zaparzamy dwie saszetki herbaty TEEKANNE Ginger&Lemon
  3. Kiedy temperatura naparu osiągnie około 50 C zalewamy nią kawałki kurczaka, tak by całkowicie je zakryła (saszetki z herbata zostawiłam także w misce z mięsem)
  4. Wciskamy około dwie łyżeczki cytryny
  5. Zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki (ja trzymałam 12 h)
Kolejnego dnia:
  1. Szatkujemy cebulę białą i czerwoną w  talarki
  2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy na niej połowę talarków cebuli
  3. Wyciągamy mięso z lodówki i odsączone wykładamy do formy (zalewy nie wylewamy!)
  4. Doprawiamy solą, papryką i pieprzem oraz skraplamy lekko cytryną
  5. Przykrywamy resztą cebuli
  6. Polewamy zalewą, tak by dosięgała połowy potrawy w naczyniu
  7. Przykrywamy naczynie przykrywką, bądź jeśli nie posiadamy - folią aluminiową
  8. Z przykryciem pieczemy w piekarniku około 20 minut
  9. Po 20 minutach ściągamy przykrywkę i dalej pieczemy jeszcze około 20 minut.
Do tego smaczne i zdrowe dodatki : surówka i makaron pełnoziarnisty. Jestem pewna, że ryż na ostro także komponowałby się z tym smakiem. Osobiście jestem bardzo zadowolona z tego eksperymentu i zachęcona do kombinowania dalej :)
Sądziłam, ze herbata jedynie rozwinie bukiet smakowy kurczaka, natomiast muszę przyznać, że smak herbaty jest wyraźnie wyczuwalny. Może dlatego, że wybrałam herbatę imbirowo - cytrynową do tego poparłam cytrynę bezpośrednim jej dodatkiem ? Smak delikatny z lekko kwaśną nutką.

Polecam i życzę Smacznego !


Pozdrawiam !

12 komentarzy:

  1. Fajnie to wyszło :) Naprawdę smacznie wygląda :) Musze wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalny pomysł:) Ja wolę kurczaka w sosach, albo marynowanego w przyprawach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio mam ochotę na kombinowanie, stąd ten przepis. polecam pokombinować także :)

      Usuń
  3. dziwna ta kombinacja ale jak bede miala trochę więcej czasu wypróbuje.


    Jak zawsze chętnie tutaj zaglądam , naprawdę świetny blog i jak zawsze zapraszam na mojego bloga , porady na temat odchudzania , moje rezultaty i nie tylko.
    http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie mięso może nie istnieć:D

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł z marynowaniem kurczaka w herbacie :) może spróbuje takiego przepisu.

    Tak jestem zadowolona z tego tygodnia. około 30 minut temu skończyłam killera i dałam z siebie milion procent. pot spływał po czole ale robiłam równo z Ewą ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie ! Oby tak dalej, takie tygodnie dają nadzieję, że zawsze będziemy umiały trzymać się zdrowego planu :)

      Usuń
  6. Ale apetycznie wygląda... :) Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis, bo mi się już skończyły pomysły na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zostałaś oTAGowana!

    http://naturalne-kremisie.blogspot.com/2013/01/tag-versatile-blogger.html

    Zapraszam do zabawy. :)

    OdpowiedzUsuń