sobota, 19 stycznia 2013

Podstawa dobrego samopoczucia !

Witajcie :)
                  Dzisiaj kilka informacji teoretycznych, które mam nadzieję, wykorzystacie w praktyce.
Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Tak, pojęcie czysto chemiczne, ale na tyle ważne że polecam doczytać do końca. Jest to stan organizmu, w którym zachowana jest równowaga utrzymująca prawidłowe pH. Jest on jednym z mechanizmów regulujący nasz ustrój. Wskaźnikiem jest pH krwi, które powinno mieścić się w przedziale 7,35 - 7,45.
Chcąc zbadać zakwaszenie organizmu, wystarczy wykonać zwykłe badanie krwi. Nawet niewielkie wahania zakwaszające pogarszają nasz stan zdrowia, a nawet prowadzą do śmierci. Mocno podkreślam : zakwaszenie organizmu jest niebezpieczne.


Jak się zapewne domyślacie pH kwi zależy od tego co spożywamy, istotne są również wszystkie mechanizmy w organizmie które tą równowagę mają za zadanie regulować (czyli chronić przed zakwaszeniem).

W tym poście skupię się oczywiście na żywieniu, które odgrywa główną rolę w prawidłowym stanie zdrowia.
Najpierw Was troszkę postraszę, byście zdali sobie sprawę jaki ten temat jest ważny. Co może powodować zaniedbanie czyli zakwaszenie organizmu:

  • bóle głowy
  • ciemne kręgi pod oczami, 
  • częste przeziębienia, 
  • mroczki przed oczami, 
  • gorycz lub kwas w ustach, 
  • problemy trawienne, 
  • nudności, 
  • wzdęcia, 
  • bóle mięśni
  • ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, 
  • osteoporoza, 
  • zapalenie stawów,
  • wypadanie włosów,
  • kruche paznokcie, 
  • próchnica,
  • zakażenia grzybicze, 
  • trądzik u nastolatków i dorosłych, 
  • cellulitis, 

  • szybkie męczenie się i uczucie ciągłego zmęczenia, 
  • obniżony popęd seksualny, 
  • nadwaga, napady głodu, 
  • kamienie nerkowe, 
  • podwyższony poziom cholesterolu, 
  • nadciśnienie, 
  • nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, 


To tylko niektóre z dolegliwości. Uwierzcie, jest ich na prawdę dużo.

Co powinniśmy jeść, czego się wystrzegać a co ograniczać, by się przed takim stanem uchronić ?


PRODUKTY KWASOTWÓRCZE

PRODUKTY ZASADOTWÓRCZE

wysoko
średnio
obojętne
średnio
wysoko

Mięso i jego przetwory:
Produkty zbożowe:
Warzywa:

Warzywa:
Warzywa:

bekon,
wołowina, kurczak,
wątroba, baranina, cielęcina,
drób
żyto,
owies,
pszenica,
ryż,

brukselka, groszek,
szparagi, karczochy, żywokost lekarski, kalafiory,
cukinia,
rabarbar,
pory,
rzeżucha, szczypior, kalarepa

warzywa liściaste, warzywa korzeniowe, seler,
grzyby,
cebula,
pomidory,
(wyjątek: groch i soja- kwasotwórcze)
buraki,
marchew, ziemniaki, szpinak,
rabarbar,
ogórek,
warzywa morskie, jarmuż,
natka pietruszki
fasolka szparagowa,
biała fasola, szczaw,
brokuły,
rukola,
rzodkiewka,

Owoce:
Sery:
Owoce:

jeżyny, 
świeże figi, żurawiny,
twarogowe,
ser cheddar,
sery pleśniowe

owoce pestkowe, owoce cytrusowe, banany, winogrona, melon,
maliny


Orzechy:
Orzechy:

włoskie,
laskowe
migdały,
orzeszki sojowe,
orzechy kokosowe,

Orzechy:
Owoce, warzywa:
Inne:
Inne:
Owoce:

pistacje,
orzechy włoskie nerkowce
oliwki, ciecierzyca,
groch, soja
masło, margaryna,
herbata,
cukier,
syropy

mleko
owoce suszone,
wiśnie,  agrest, ananasy, arbuz, avocado, brzoskwinie, cytryny, czereśnie,  grejpfruty, gruszki, jabłka, jagody, kiwi, klementynki, limetki, mandarynki, mango,  mirabelki, morele, nektarynki,   pomarańcze, porzeczki (białe, czarne,czerwone), truskawki, 

Przyprawy:
Inne:
Przyprawy:

gałka muszkatołowa, wanilia,
sól kamienna  majonez
śledź,
makrela,

czosnek, imbir,
papryka słodka,
czerwona papryka ostra, pieprz kajeński, cebula,
sezam, kminek,
sól morska

Inne:

ryby,
jaja,
ser edamski
kawa

Inne:

trawy, kiełki,
mniszek lekarski,


Kilka dodatkowych, ważnych informacji do zapamiętania :

  1. Produkty zasadotwórcze mają mniejszą zdolność do alkalizowania organizmu aniżeli, kwasotwórcze do zakwaszania. Dlatego trzeba stworzyć większy stosunek zjadanych pokarmów zasadotwórczych do kwasotwórczych.
  2. Zakwaszenie organizmu często jest porównywane do temperatury naszego ciała. PH krwi powinno wynosić 7,35 - 7,45 tak samo jak nasza temperatura ma wynosić 36,6 C. 
  3. Zasadowość organizmu hamuje także nadmierny apetyt. 
  4. Nie mylcie kwasowości z kwaśnością smaku. Przykładowo kwaśna cytryna w żołądku jest zasadotwórcza.
Kilka przydatnych wskazówek :
  1. Spożywaj produkty nieprzetworzone i unikaj produktów oczyszczonych (rafinowanych), białych i rozgotowanych. 
  2. Staraj się nie łączyć białek z węglowodanami. W trawieniu te produkty się wykluczają i w efekcie nie strawione gniją i fermentują w jelitach. 
  3. Staraj się również przygotowywać posiłki świeże i zjadać je od razu, nie zostawiaj na drugi dzień, nie podgrzewaj i nie odsmażaj.
Warto wykonać pewne doświadczenie :
Zjedz zwykły, codzienny obiad, złożony z ziemniaków, mięsa i surówki. Mocno się zastanów co czujesz po zjedzeniu, jak się zachowuje Twój żołądek.
Następnego dnia bądź kilka dni później, zjedz na obiad mięsko, podwójną porcję surówki i wyeliminuj wtedy ziemniaki. Zastanów się, czy nie czujesz się lepiej - lżej :)
Daj mi oczywiście o tym znać ! :)

Taka dieta jest trudna do utrzymania. Są osoby nie wyobrażające sobie nie jedzenia obiadu złożonego z tych trzech pysznych potrwa: mięsko, surówka i ziemniaki. Nie skłaniam Was do nagłej zmiany, jednak gdy poczujecie pierwsze objawy zakwaszania organizmu - nie pozostaje Wam nic innego. Póki co starajcie się jeść wedle podziału produktów wymienionych w tabeli. Wasz organizm na prawdę będzie wdzięczny i odwdzięczy się Wam ładną cerą i świetnym samopoczuciem.

Pozdrawiam !

6 komentarzy:

  1. Ostatnio staram się trochę tego przestrzegać chociaż ciężko jest zachować równowagę :( Wydaje mi się, że kawa jest wysoko kwasotwórcza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, nie jest to łatwe w przestrzeganiu, ale da się nabyć nawyki i później idzie gładko. Kawa poprawiona, korzystałam z wielu źródeł, chciałam w jednej tabeli zawrzeć wszystko i wkradł się bląd. Dzięki :)

      Usuń
  2. Ciekawy post wielu z tych rzeczy przyznam szczerze , że nie wiedziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie usystematyzowany artykuł! zapraszam też do siebie http://albertkosmider.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Ci bardzo za tabelkę-czegoś takiego potrzebowałam. Tylko dlaczego niektóre owoce znajdują się w różnych kolumnach? Choćby banan? Albo pomarańcza (to jest owoc cytrusowy przecież)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, masz rację dlatego ja Ci dziękuję, poszperałam dziś rano gdzie trzeba, wiele źródeł podaje sprzeczne informację, wczytując się w sedno zakwaszania, sądzę że tabelka w tej formie jest najbardziej odpowiednia. Pozdrawiam

      Usuń