Dzisiaj kilka informacji teoretycznych, które mam nadzieję, wykorzystacie w praktyce.
Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Tak, pojęcie czysto chemiczne, ale na tyle ważne że polecam doczytać do końca. Jest to stan organizmu, w którym zachowana jest równowaga utrzymująca prawidłowe pH. Jest on jednym z mechanizmów regulujący nasz ustrój. Wskaźnikiem jest pH krwi, które powinno mieścić się w przedziale 7,35 - 7,45.
Chcąc zbadać zakwaszenie organizmu, wystarczy wykonać zwykłe badanie krwi. Nawet niewielkie wahania zakwaszające pogarszają nasz stan zdrowia, a nawet prowadzą do śmierci. Mocno podkreślam : zakwaszenie organizmu jest niebezpieczne.
Jak się zapewne domyślacie pH kwi zależy od tego co spożywamy, istotne są również wszystkie mechanizmy w organizmie które tą równowagę mają za zadanie regulować (czyli chronić przed zakwaszeniem).
W tym poście skupię się oczywiście na żywieniu, które odgrywa główną rolę w prawidłowym stanie zdrowia.
Najpierw Was troszkę postraszę, byście zdali sobie sprawę jaki ten temat jest ważny. Co może powodować zaniedbanie czyli zakwaszenie organizmu:
|
|
To tylko niektóre z dolegliwości. Uwierzcie, jest ich na prawdę dużo.
Co powinniśmy jeść, czego się wystrzegać a co ograniczać, by się przed takim stanem uchronić ?
PRODUKTY
KWASOTWÓRCZE
|
PRODUKTY
ZASADOTWÓRCZE
|
||||
wysoko
|
średnio
|
obojętne
|
średnio
|
wysoko
|
|
Mięso
i jego przetwory:
|
Produkty
zbożowe:
|
Warzywa:
|
Warzywa:
|
Warzywa:
|
|
bekon,
wołowina, kurczak,
wątroba, baranina, cielęcina,
drób
|
żyto,
owies,
pszenica,
ryż,
|
brukselka,
groszek,
szparagi,
karczochy, żywokost lekarski, kalafiory,
cukinia,
rabarbar,
pory,
rzeżucha,
szczypior, kalarepa
|
warzywa
liściaste, warzywa korzeniowe, seler,
grzyby,
cebula,
pomidory,
|
(wyjątek:
groch i soja- kwasotwórcze)
buraki,
marchew,
ziemniaki, szpinak,
rabarbar,
ogórek,
warzywa
morskie, jarmuż,
natka
pietruszki
fasolka
szparagowa,
biała
fasola, szczaw,
brokuły,
rukola,
rzodkiewka,
|
|
Owoce:
|
Sery:
|
Owoce:
|
|||
jeżyny,
świeże figi, żurawiny, |
twarogowe,
ser
cheddar,
sery
pleśniowe
|
owoce
pestkowe, owoce cytrusowe, banany, winogrona, melon,
maliny
|
|||
Orzechy:
|
Orzechy:
|
||||
włoskie,
laskowe
|
migdały,
orzeszki
sojowe,
orzechy
kokosowe,
|
||||
Orzechy:
|
Owoce,
warzywa:
|
Inne:
|
Inne:
|
Owoce:
|
|
pistacje,
orzechy włoskie nerkowce
|
oliwki,
ciecierzyca,
groch,
soja
|
masło,
margaryna,
herbata,
cukier,
syropy
|
mleko
|
owoce
suszone,
wiśnie, agrest, ananasy, arbuz, avocado, brzoskwinie, cytryny, czereśnie, grejpfruty, gruszki, jabłka, jagody, kiwi, klementynki, limetki, mandarynki, mango, mirabelki, morele, nektarynki, pomarańcze, porzeczki (białe, czarne,czerwone), truskawki,
|
|
Przyprawy:
|
Inne:
|
Przyprawy:
|
|||
gałka muszkatołowa, wanilia,
sól kamienna majonez
|
śledź,
makrela,
|
czosnek,
imbir,
papryka
słodka,
czerwona
papryka ostra, pieprz kajeński, cebula,
sezam,
kminek,
sól
morska
|
|||
Inne:
|
|||||
ryby,
jaja,
ser edamski
kawa |
|||||
Inne:
|
|||||
trawy,
kiełki,
mniszek
lekarski,
|
Kilka dodatkowych, ważnych informacji do zapamiętania :
- Produkty zasadotwórcze mają mniejszą zdolność do alkalizowania organizmu aniżeli, kwasotwórcze do zakwaszania. Dlatego trzeba stworzyć większy stosunek zjadanych pokarmów zasadotwórczych do kwasotwórczych.
- Zakwaszenie organizmu często jest porównywane do temperatury naszego ciała. PH krwi powinno wynosić 7,35 - 7,45 tak samo jak nasza temperatura ma wynosić 36,6 C.
- Zasadowość organizmu hamuje także nadmierny apetyt.
- Nie mylcie kwasowości z kwaśnością smaku. Przykładowo kwaśna cytryna w żołądku jest zasadotwórcza.
- Spożywaj produkty nieprzetworzone i unikaj produktów oczyszczonych (rafinowanych), białych i rozgotowanych.
- Staraj się nie łączyć białek z węglowodanami. W trawieniu te produkty się wykluczają i w efekcie nie strawione gniją i fermentują w jelitach.
- Staraj się również przygotowywać posiłki świeże i zjadać je od razu, nie zostawiaj na drugi dzień, nie podgrzewaj i nie odsmażaj.
Zjedz zwykły, codzienny obiad, złożony z ziemniaków, mięsa i surówki. Mocno się zastanów co czujesz po zjedzeniu, jak się zachowuje Twój żołądek.
Następnego dnia bądź kilka dni później, zjedz na obiad mięsko, podwójną porcję surówki i wyeliminuj wtedy ziemniaki. Zastanów się, czy nie czujesz się lepiej - lżej :)
Daj mi oczywiście o tym znać ! :)

Pozdrawiam !
Ostatnio staram się trochę tego przestrzegać chociaż ciężko jest zachować równowagę :( Wydaje mi się, że kawa jest wysoko kwasotwórcza.
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, nie jest to łatwe w przestrzeganiu, ale da się nabyć nawyki i później idzie gładko. Kawa poprawiona, korzystałam z wielu źródeł, chciałam w jednej tabeli zawrzeć wszystko i wkradł się bląd. Dzięki :)
UsuńCiekawy post wielu z tych rzeczy przyznam szczerze , że nie wiedziałem :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie usystematyzowany artykuł! zapraszam też do siebie http://albertkosmider.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję Ci bardzo za tabelkę-czegoś takiego potrzebowałam. Tylko dlaczego niektóre owoce znajdują się w różnych kolumnach? Choćby banan? Albo pomarańcza (to jest owoc cytrusowy przecież)?
OdpowiedzUsuńAniu, masz rację dlatego ja Ci dziękuję, poszperałam dziś rano gdzie trzeba, wiele źródeł podaje sprzeczne informację, wczytując się w sedno zakwaszania, sądzę że tabelka w tej formie jest najbardziej odpowiednia. Pozdrawiam
Usuń