czwartek, 8 sierpnia 2013

Szparagi, jajo w koszulce i sos holenderski

Witajcie,

Dawno mnie tutaj nie było.
Wiele zmian za mną jak i wiele przede mną.
Obrona pracy magisterskiej zakończona uzyskaniem tytułu: Magistra inżyniera Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz przeprowadzka z Krakowa do Wrocławia to dwie najważniejsze zmiany.
Ile jeszcze przede mną w najbliższym czasie?- Strach myśleć!


Najlepszy sposób na "nie-myślenie" o nieprzyjemnych sprawach to.. gotowanie! 
Dzisiaj mam dla Was przepyszny obiad.
Szparagi są coraz modniejsze i częściej serwowane na obiad.
Osobiście cenię je za super smak i niską wartość kaloryczną. Wiele dostępnych źródeł wymienia setki prozdrowotnych właściwości szparagów, niestety bądźmy szczerzy- w trakcie obróbki termicznej większość z nich ucieka. Jeżeli jednak jakaś witamina K czy inne z grupy B dostana się do naszego organizmu- to tym lepiej!




Zapraszam do kuchni!

Przepis zaczerpnięty z mojej ulubionej strony z pysznościami: kwestiasmaku

Składniki na obiad dla dwóch osób:
  1. 8 zielonych szparagów
  2. 2 jaja (najlepiej swojskie)
  3. szczypiorek
  4. sos holenderski:
    1. 50 g masla
    2. 2 żółtka
    3. 2 łyżeczki soku z cytryny
    4. sól, pieprz
  5.  makaron, ryż lub pieczywo                        (ja użyłam makaronu w kształcie ryżu)

Przygotowanie:
  1. Szparagi umyć, odkroić jasne końce łodygi. Zielone łodygi ugotować na parze w czasie około 5 minut od zagotowania wody. Sprawdzić by były miękkie lecz chrupiące.
  2. Jajo w koszulce: Zagotować wodę, wlać 2 łyżki octu i zmniejszyć ogień by lekko pyrkało. Jajo wbić delikatnie do miseczki. W garnuszku łyżką, zrobić wir z gotującej się wody z octem i delikatnie zanurzając część miseczki wlać jajo w wir tak by się nie rozwaliło. Gotować 3 minutki i wyciągnąć jajo, układając na szparagi. 
  3. Sos holenderski: Masło roztopić, żółtka ubić na pianę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Ciepłe masło stopniowo dodawać do żółtek, najlepiej ciągle ogrzewając by sos się zagęścił i był puszysty. Sosem polać jajo na szparagach, dodać ryż, makaron lub pieczywo posypane szczypiorkiem i zajadać !
Jestem pewna, że jak skusicie się wypróbować przepis- nie będziecie żałować.
Życzę smacznego !



1 komentarz: