Zapraszam w takim razie do gotowania !
Składniki (na 4 porcje) :
- 1/4 kury
- włoszczyzna
- 20 dag makaronu (ja używam w kształcie ryżu)
- 2 jajka
- 3 cytryny
- przyprawy:
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- do dekoracji : plasterki cytryny i listki mięty
- Przygotowujemy standardowy rosół z kurczaka z użyciem 1,5 l zimnej wody.
- Ugotowany rosół przecedzamy i doprawiamy
- Gotujemy w nim makaron (można zastąpić zwykłym ryżem)
- Białka oddzielamy od żółtek
- Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli
- Wyciskamy sok z 3 cytryn i łączymy z białkami i żółtkami (najlepiej to przygotowujemy jak makaron bądź ryż są już gotowe)
- Gasimy gaz z zupką.
- Trzy łyżki rosołu wlewamy do masy jajecznej po czym masę jajeczną z powrotem do garnka. Ważne jest by to jaja zagęściły zupę, one nie mogą się ściąć dlatego nie można jej zagotować. Poza tym witaminy z cytryny całkiem by się ulotniły.
- Doprawić pieprzem.
- Zjeść ze smakiem !
Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia swojej zupy, ta jest najbardziej podobna. Nie spodziewamy się barwy mocno cytrynowej, z racji użytych dwóch jaj, barwa zmienia się w mleczną.
Zupa jest idealna na okres przeziębień który teraz panuję. Ma ona właściwości odkażające, jest świetna na przeziębienia, ból gardła, oraz poprawę samopoczucia. Jest lekkostrawna.
Wartość odżywcza (200 g zupy z ryżem):
Kcal
|
120
kcal
|
Białko
|
2,5 g
|
Tłuszcz
|
4 g
|
Węglowodany
|
18 g
|
Błonnik pokarmowy
|
2 g
|
Pozdrawiam !
Zupy takiej nigdy nie jadłam, może kiedyś się skuszę :)
OdpowiedzUsuńBlog ciekawie się zapowiada, będę tu zaglądać! :)
Pozdrawiam
Spróbuję, chyba podobną jadłam w chińskiej knajpie :)
OdpowiedzUsuń